pischas.se

Träning är självklart toppen men för en optimal hälsa gäller det att ha balans mellan fysisk aktivitet och återhämtning. Sömn och aktiviteter som gör att du slappnar av bidrar till sänkt stressnivå och ofta ett mycket bättre mående. Här går vi igenom flera sätt som får dig att varva ner och koppla av.

I dagens hektiska samhälle är det lätt att dras med i det uppskruvade tempot. Det kan till och med vara svårt att koppla av på riktigt. För att underlätta är det bra att ha tillgängliga sätt att släppa stressen på. Det kan handla om att ha ett skönt badkar hemma eller att ha tillgång till en bastu. Även om du inte har möjlighet att bygga en bastu går det att ordna på ett andra sätt. Med ett bastutält i trädgården kan du enkelt ställa upp din egen bastu. Ett mobilt bastutält kan du ta med dig till din favoritplats i naturen. Kanske till en sjö där du kan basta och bada samtidigt? Bastun beställer du enkelt online på astrosweden.se.

Sömn grunden för god hälsa

Att utsättas för långvarig stress är negativt för hälsan och kan leda till att vi blir mer känsliga för sjukdomar. För att förebygga stress är det viktigt att ha rimliga krav på sig själv. Många gånger handlar det om att prioritera vad som är viktigast och tacka nej till allt annat.

För att undvika att bli sjuk av stress bör du först och främst se till att sömnen är av bra kvalitet. För att sova bättre gäller det att vara utomhus i dagsljus under dagen och att vara fysiskt aktiv. Det är också bra att dra ner på koffein under eftermiddagen och kvällen samt att varva ner några timmar innan sängdags. Dämpa belysningen på kvällen och läs hellre en bok än att stirra på en skräm. Just blått ljus försvårar insomningen och leder till sämre sömnkvalitet.

Varva återhämtning med aktivitet

Att vara aktiv på dagarna och att träna regelbundet har många fördelar för hälsan. Men om inte träningen varvas med återhämtning kommer kroppen att successivt brytas ner. Det finns många exempel på idrottare som blir övertränade och därmed blir sämre trots hög träningsnivå. För att bli tillräckligt återhämtad efter ett träningspass behövs en kombination av mat och vila. Förutom att sova är, som tidigare nämnts, bad och bastu effektiva sätt att återhämta sig på. Och ibland kan till och med några timmar i soffan vara toppen för hälsan!