pischas.se

Hälsosamt vardagslivHälsosamt vardagsliv

TräningTräning

Hälsosam viktnedgång

Behöver du gå ner i vikt? Satsa på en hälsosam viktnedgång, då kommer du lyckas och är samtidigt snäll mot din kropp.

Satsa på hälsan

Vikten är inte bara några siffror på vågen. För många av oss handlar vikt om känslor. Ofta om att ha misslyckats om och om igen. Har du försökt alla metoder som finns? Intermittent fasting, LCHF, GI-metoden, atkins, räkna kalorier, inte räkna kalorier, träna intensivt eller allt på en och samma gång? Att gå ner i vikt kan ibland kännas som ett oöverstigligt berg. Men det finns en lösning, en väg framåt. Du kan lyckas. Men istället för att satsa på de rätta siffrorna, att stirra dig blind på vågen och mäta ditt självvärde utifrån hur mycket du väger, så bör du satsa på din hälsa. Din vikt beror på din hälsa. Om du är överviktig beror det på ohälsosamma vanor. Genom att förändra dina vanor och fokusera på att leva mer hälsosamt, så kommer du faktiskt gå ner i vikt. Men på ett stabilt och bra sätt som kroppen mår bra av.

Stress – din värsta fiende

När du försöker gå ner i vikt stressar du din kropp. Om du redan är stressad kommer inte din kropp vilja tillåta att ett endaste kilo släpps iväg. Stress är en stor orsak till övervikt. För att gå ner i vikt ska du börja med att ta tag i stressen i ditt liv. Förutom stressen, så måste du också satsa på goda sömnvanor. Försök att sova minst 7-8 timmar per natt. Gärna samma tid varje natt. Då börjar din kropp komma till ro och den kommer vara villig att släppa på kilona.

Mat och motion

För att går ner i vikt är det ofta mat och motion som vi fokuserar på. Genom att du börjar med att ta hand om stress och sömn, så kommer dina nya hälsosamma matvanor och träning ge mer resultat. Det viktigaste är dina matvanor. Dra ner på kolhydraterna och ät mer sallad och grönt. Skippa läsk och godis, men ha inte ett totalförbud. Totalförbud är svåra att hålla. Det tar tid att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. Någon gång emellanåt kan du äta en tårtbit eller lite godis. Rör också på kroppen. Läs tidningar som Aktiv träning för att få inspiration och goda träningstips. Det är svårt att träna sig ner i vikt, men träning kommer att öka din ämnesomsättning, göra dig piggare och även mer muskulös. Ju mer muskler du har, desto bättre förbränning får du. Dessutom sitter kläderna också så mycket snyggare.

Låt det ta tid

Dina kilon kom troligtvis inte över en natt. Därför är det dumt att tro att kilona ska rasa av dig jättesnabbt. En hälsosam viktnedgång tar tid. Satsa på två kilo i månaden och lyckas, istället för att försöka gå ner ett kilo i veckan och inte orka hålla ut.

Satsa på en hälsosam och aktiv semester

För att ta hand om din hälsa under semestern är det klokt att planera in roliga aktiviteter under ledigheten. För att du ska må bra behöver du både vila upp dig under semestern, men också röra på dig och göra nya saker.

Vila och rekreation

För att må bra behöver du ta tid för vila och rekreation. Har du en sommarstuga är det ett perfekt ställe att åka till. Känner du dig stressad i ditt vardagsliv, är det viktigt att du inte stressar under semestern. Om du har en sommarstuga bör du inte planera in för många projekt. Det gör ingenting om allting inte är tipptopp. Klipp gräsmattan, men det gör ingenting om gräset blir lite halvhögt. Ibland behöver vi bara ligga i hängmattan och läsa en bok. Jämför dig inte heller med hur grannens rabatter ser ut eller om de håller på att bygga ut altanen. Våga ta det lugnt. Börja din semester med vila och rekreation. Så laddar du upp för både spännande semesteraktiviteter och för att klara av det kommande arbetsåret.

Roliga semesteraktiviteter

Det finns så mycket spännande att göra på semestern. Vill du röra på dig, samtidigt som du även får en möjlighet till eftertanke? Då kan du satsa på att vandra. Det finns många sköna vandringsleder i Sverige. En fin vandringsled är Kungsleden som går mellan Kungsporten i Abisko ner till Hemavan. Hela leden är 40 mil lång, men du kan välja att bara vandra kortare tapper. Men du behöver inte åka upp till fjällen för att hitta schyssta vandringsleder i Sverige. Över hela landet finns det möjligheter att vandra. Kronprinsessan Viktoria har vandrat i alla Sveriges landskap. Köp hennes bok och bli inspirerad. Du kan också testa på att göra en turridning på hästar. En skön naturupplevelse tillsammans med ett vackert och intelligent djur.

Adrenalinkick

Längtar du efter en adrenalinkick? Ibland kan vi behöva göra något annorlunda och lite crazy på semestern. Har du testat forsränning? Eller att klättra i berg? Det finns många spännande aktiviteter att testa på. Om du vill ha en riktig adrenalinkick kan du testa att hoppa fallskärm, göra ett tandemhopp med en instruktör. Du kan även testa att dyka i svenska vatten. Du får inte samma undervattensvyer som om du dyker i Medelhavet, men det kan vara spännande att upptäcka Sverige under vattenytan.

Korrelationen mellan hälsa och jobb

Hur du mår hänger väldigt mycket ihop med din arbetssituation. Om du inte trivs på ditt jobb är det viktigt att du tar tag i din situation. Gör de förändringar som du behöver.

Vikten av att trivas på jobbet

Det är viktigt att vi trivs på våra jobb. De flesta av oss spenderar uppåt 40 timmar i veckan på våra arbetsplatser. Därför finns det också en stor korrelation mellan just hälsa och arbete. Det kan vara så att du verkligen älskar din arbetsplats, trivs med dina arbetskamrater, men ändå mår dåligt. Ofta beror det då på stress. Att det ställs för höga krav eller att ni inte får nog mycket tid att genomföra era arbetsuppgifter. Det finns också många som mår dåligt på arbetet på grund av att de känner sig utanför, vuxenmobbning, eller för att de helt enkelt inte trivs. Om du blir mobbad på din arbetsplats är det viktigt att du tar tag i det. Samtala med din chef. Om du inte känner förtroende för din chef kan du samtala med facket.

Ta ett kliv framåt

Om du inte trivs på ditt jobb behöver du ta tag i din situation. Kanske har du jobbat på samma ställe i 15 år och känner att du bara står stilla i livet. Det är många som stannar på samma arbetsplats för att det känns tryggt. Men det är ditt liv. Det är bara du som kan ta dig vidare till en ny och mer spännande vardag. Du kan söka till en intressant utbildning. Ibland kan en utbildning vara ett smart sätt för att våga ta sig vidare i livet. Eller så går du ut på Platsbanken och söker nytt jobb. Är det så att du tycker om ditt arbete, men att det tar för mycket kraft, kan du behöva gå ner i arbetstid för att må bra.

Gå 10 000 steg om dagen

Besluta dig för att gå 10 000 steg varje dag. Ett smart och effektivt sätt att ta hand om din hälsa. Du kommer snart se resultat på både vågen och hur byxorna sitter.

10 000 steg

Det är inget magiskt med just 10 000 steg, men det är en bra siffra att utgå ifrån. Forskning visar att vi faktiskt går mer när vi använder stegräknare. Det blir en daglig utmaning att gå 10 000 steg. Och även en möjlighet att dagligen lyckas. En härlig känsla. Att gå 10 000 steg per dag handlar om att få in mer rörelse i vardagen: gå till jobbet, ta trapporna istället för hissen och ta alla möjligheter du kan för att ta några extra steg. Läs träningsmagasinet iForm, så får du mycket tips på bra vardagsmotion.

Går dig smal

Promenader är en bra aktivitet att gå ner i vikt. För många räcker det att de bara börjar att röra på sig och äter nyttigt. Då kan målet om 10 000 steg per dag göra stor skillnad. Har du svårt att gå ner i vikt? Då kan du behöva gå 15 000 steg per dag för att siffrorna ska ändras på vågen.

Psykisk ohälsa

Det är många i Sverige som lider av psykisk ohälsa. Både barn, ungdomar och vuxna. Om du mår dåligt är det viktigt att du tar emot hjälp.

Att må dåligt

Det är många som mår dåligt. Många svenskar som känner en oerhörd press och stress att prestera. Det märks särskilt bland unga tjejer som inte tycker att de duger, inte är nog snygga eller smal, lyckade och har nog höga betyg. Men även många vuxna lider av psykisk ohälsa: depression, missbruk, anorexia eller bara nedstämdhet. Är du osäker? Ring vårdguiden på 1177 och börja där.

Må bättre

Det finns mycket stöd i samhället som du kan få för att börja må bättre. Om du har familj och vänner kommer det att underlätta mycket. Om du är långtidsarbetslös så påverkar det troligtvis inte bara din ekonomi, utan även hur du mår mentalt. Det är många som mår bättre när de får chansen att arbeta, komma ut på en praktikplats och bara umgås med andra människor. Även om du inte kan få ditt drömjobb eller lösa hela ditt problem, så är det viktigt att du tar emot den hjälp du får. Och vågar dig ut i samhället för att möta andra människor.

Elcykel eller vanlig cykel?

Du ska köpa ny cykel. Men vet inte om du ska satsa på en elcykel eller vanlig cykel. Det finns för- och nackdelar med båda cykelmodellerna.

Elcykel

Forskning visar att kvinnor som inte brukar cykla, men som köper en elcykel, börjar röra på sig mer. Plötsligt är det roligt att cykla, då det finns lite extra power när man ska uppför en brant backe. Det som är negativt med just elcykeln är att den dels är tämligen dyr i inköp, dels att den är tämligen tung när batteriet lagt av. En elcykel måste ju också laddas. Ett riktigt bra batteri kostar också ganska mycket.

Vanlig cykel

En vanlig cykel är lätt att ta upp och ner för trappor. Den behöver heller inte vara så dyr i inköp. Du kan också lätt sätta upp den på biltaket eller på cykelhållaren bak på bilen. Det finns många fördelar med en vanlig cykel. En nackdel är dock att den inte ger extra hjälp i tunga backar eller när du är trött.

Testa elcykel på cykelsemester

Ska du åka på cykelsemester till Gotland, Bornholm eller Öland? Om du ska hyra cykel på din cykelsemester, så kan det faktiskt vara klokt att satsa på en elcykel. I alla fall om du inte brukar cykla så mycket i vanliga fall. Det kan vara skönt att cykeln kan ta sig fram för egen kraft. Då får du också en chans att prova en elcykel. Se om du gillar den eller om du tycker att den är lite för tung och otymplig.

Träna på gymmet eller hemma?

Du vill börja träna, men vet inte om du ska köpa gymkort eller träningsredskap till hemmet? Det viktigaste är att du hittar en träningsform som fungerar med din vardag.

Träna på gymmet

Det finns många fördelar med att träna på gymmet. Du har all utrustning som du behöver. Du kan delta i gruppträningar och verkligen få hjälp att träna igenom hela kroppen. Om du gillar gruppträning ska du verkligen satsa på gymmet. Men för att gymkortet verkligen ska bli använt är det ofta en fördel om gymmet finns i närheten av hemmet eller arbetsplatsen. Träningen måste fungera med vardagen.

Träna hemma

Om du vill träna hemifrån kan du egentligen sätta igång redan idag. Du kan bara sätta på dig löparskona och ge dig ut i elljusspår. Att jogga är en bra motionsform. Om du är intresserad av löpning kan du läsa löpmagasinet Runners World för att få bra tips. Du kan också köpa en crosstrainer eller ett gåband och träna inomhus. Det passar dig som tycker att det är för stressigt att hinna med gymmet. Eller som tycker att det är väldigt trevligt att se en tv-serie samtidigt som du motionerar.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

pischas.se – Allt om hälsa och träning pischas.se – Allt om hälsa och träning