pischas.se

För att du ska ha en bra energinivå och vara på bra humör behöver du ge kroppen tillräckligt med vitaminer och mineraler. Vitaminer och mineraler är livsviktiga för att kroppen ska fungera och många vitaminer kan kroppen inte producera själv. Det är bara D-vitamin som kroppen kan producera vid exponering av sol. Därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vitaminer för att undvika bristsjukdomar. Vissa vitaminbrister kan göra dig slö och trött, andra brister kan resultera i sjukdom och en del andra brister kan göra att du går upp i vikt. Att äta en bra kost är grunden för att få i dig den näring och de vitaminer och mineraler som du behöver. Men ibland är det inte tillräckligt. Då är multivitamin ett bra komplement till din kost. Att utöka din kost med multivitaminer är ett väldigt bra sätt att säkerställa att du verkligen får i dig alla nödvändiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det finns multivitaminer som är anpassade efter både kvinnor och män men även för barn, vegetarianer och veganer. Om du får i dig tillräckligt med vitaminer optimerar du dina förutsättningar för ett långt och friskt liv. När du tar multivitaminer ska du tänka på att inte överstiga den rekommenderade dagliga dosen som finns på förpackningen.

Ät en variationsrik kost

För att få i dig bra vitaminer och mineraler via kosten är det bra om du äter en varierad kost baserad på bra livsmedel. Forskning visar att det är bra om kosten innehåller mycket grönsaker, frukt, fullkorn och fisk. Försök att optimera din kost så mycket som möjligt. Vitaminer och mineraler samverkar med varandra och därför är det av största vikt att du försöker äta en varierad kost där allt från baljväxter och nötter till magert protein och rotsaker ingår. Matvanor är faktiskt en av orsakerna till att människor drabbas av diverse sjukdomar. Om du baserar din kost på hälsosamma och näringsriktiga livsmedel minskar du platsen för näringsfattig mat. Om du till största del äter en bra kost med bra livsmedel finns det absolut utrymme att någon gång äta mindre hälsosamt utan att riskera vitaminbrist. Ju mer bra mat du äter desto mer kommer du vilja ha den typen av mat.

Tips på bra livsmedel

Baljväxter är en bra källa till mineraler. Fisk och skaldjur är fullproppade med bra vitaminer som D-vitamin, jod och selen. Kött och kyckling är en bra källa till B-vitamin, fosfor och järn. Nötter och frön är riktiga näringsbomber där det finns alla möjliga vitaminer och mineraler kroppen behöver.