pischas.se

Hälsa är ett vitt och stort begrepp som innefattar både själsligt mående och hur kroppen mår. Det finns många sätt att ta hand om sin hälsa för att må bra. På insidan behöver vi vitaminer och mineraler som får hud och hår att må bra, men även själen måste må bra för en optimal hälsa.

Håret kan visa att man inte mår bra

Mår man psykiskt dåligt och är stressad, eller inte får i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och vätska, kan håret visa hur vi mår. Det sägs att håret speglar hur man faktiskt mår. Blir man långvarigt utsatt för stress, kan håret bli livlöst och torrt, särskilt om man samtidigt dricker för lite. Dock ska man veta om att enligt forskning räcker 1,5 liter vatten per dygn och man ska inte klunka i sig för stora mängder menar forskare på Karolinska Institutet. Stressar man i kombination med depression eller mår allmänt dåligt, kan man tappa hår. Det finns även vissa sjukdomar som gör att man drabbas av ordentligt håravfall. Tillstånd som järnbrist, sköldkörtelrubbningar eller diabetes orsakar håravfall, men även den kroniska sjukdomen alopecia. Sjukdomen alopecia är en autoimmun sjukdom man ännu inte vet grundorsakerna till och kan leda till delvist eller totalt håravfall. Många kan bli ledsna över att förlora sitt hår, men det finns hjälp att få! Med en hårtransplantation genom Nordic hair behandling i Stockholm kan man få riktigt professionella resultat och ett snyggt naturligt hår!

Huden visar hur hälsan mår!

Huden är kroppens största organ och har en viktig funktion att skydda mot virus och bakterier, ta upp D-vitamin från solen och hålla en lagom kroppstemperatur. Tar man inte hand om huden blir den torr, röd, kliande eller finnig och huden talar om hur hälsan är på olika sätt. Sover man för lite eller stressar, kan man få finnar i så gott som alla vuxna åldrar. Årstider kan också påverka huden. På vintern blir huden lätt torr av kylan och då finns det kloka råd som man kan tänka på. En viktig grundregel är att först ta reda på vilken hudtyp man har för att välja de bästa hudprodukterna som passar. Man ska heller inte glömma bort att återfukta mycket och dricka sin dagliga dos vätska.

En annan del av kroppen som talar om hur vi mår i vår hälsa är naglarna. Det finns en stor kunskap idag om naglar och man vet med all säkerhet att naglarna avslöjar sjukdomar och tillstånd i kroppen. Skulle mörka och svarta ränder uppstå, kan det vara allvarligt och ska kontrolleras av läkare. Då kan det handla om malignt melanom, en typ av aggressiv hudcancer, men ibland händer det att de kan vara subungualt hematom, en ofarlig tryckskada i nageln. Man ska ändå kolla upp detta för att vara riktigt säker.