pischas.se

Munnen ansågs länge vara en separat kroppsdel, men nu för tiden behandlas munnen på samma sätt som övriga delar av kroppen. Dock ingår inte tandvård i allmänna sjukvården, vilket innebär att tandvården måste betalas av varje enskild person. Det kan bidra till dyra tandläkarbesök för den som har ett stort behov av tandvård.

Ta hand om munnen – slipp tandläkaren

För att slippa få problem med munnen är det viktigt att ta hand om den, framförallt tänderna. Vad man äter och dricker dagligen spelar stor roll för tändernas status och att vara noga med tandborstningen är en viktig del av egenvården.

De flesta har en normal mun med ett normalt pH-värde, vilket innebär att de allra flesta kan äta och dricka sånt som inte är bra för tänderna utan att tänderna påverkas. En del lider dock av fel pH-värde i munnen och det kan påverka deras vardag i stor utsträckning. Salivens pH-värde bör ligga på ett neutralt värde för att tänderna inte ska ta onödigt stor skada av vad man äter och dricker. Om värdet är för surt innebär det att tänderna väldigt lätt fräts sönder och att karies uppstår. Om värdet är för basiskt bidrar det istället till en ökad mängd tandsten, vilket inte heller är bra för tänderna och tandköttet. Gör därför dagligen rent dina tänder med tandborstning, tandtråd, munskölj och tandpetare för att återställa pH-värdet och slippa problem.

Tänk på hur du äter

Att ta hand om munnen och tänderna dagligen är viktigt. Det kan man bland annat göra genom att tänka på vad man äter och dricker, men framförallt hur ofta man gör det. Att småäta och dricka något ofta innebär att munnens pH-värde rubbas ofta och det innebär en större påfrestning på tänderna. Har man otur eller är väldigt slarvig, kan man behöva akut tandvård i Halmstad, eller på annan närliggande ort, för att åtgärda en trasig tand. Tänder som har sprickor och/eller en väldigt svag och porös emalj, har större risk för att brytas av. Därför är det viktigt att vara försiktig när man tuggar något hårt för att inte råka bryta av sköra tänder. Om man har en lagad tand är det extra viktigt att vara försiktig med hur man äter då den är mycket mer ömtålig än en intakt tand. Det är därför inte ovanligt att förstöra en tandlagning på en hård karamell av ren obetänksamhet och det kan bli ett dyrt misstag. Var därför uppmärksam på hur, när och vad du äter.