pischas.se

Tandhälsan är en viktig del i din hälsa. För det som händer i munnen påverkar det som händer i kroppen och givetvis tvärtom. Är mun- och tandhälsan dålig finns det risk att övriga kroppen mår dåligt. Det finns studier som visat på att en dålig tandhälsa kan kopplas ihop med en rad olika sjukdomar. En person som har tandlossning har exempelvis en större benägenhet att utveckla diabetes. Därför är det av största vikt att du tar hand om dina tänder. Om du vill ha bra tandvård ska du uppsöka en tandläkare på Södermalm som erbjuder både allmän och avancerad tandvård för vuxna. Tänderna är minst lika viktiga som motion, sömn och kost för att ha en hälsosam livsstil.

Låt tänderna vila mellan måltiderna

För att ha en bra tandhälsa är det viktigt att ta hand om tänderna mellan tandläkarbesöken. Det gäller både att borsta tänderna ordentligt och se över vilken kost du äter. För att tänderna ska må så bra som möjligt bör du äta mat och dryck som innehåller lite socker. Läsk, godis, kakor och bullar är livsmedel som tär på tänderna. För att göra det optimalt för tänderna ska du försöka att äta dina måltider på regelbundna tider och låta tänderna vila mellan målen. Tiden mellan måltiderna utför saliven reparationer som syran åstadkommit på tänderna. Hur mycket socker tänderna tål är högst individuellt. Hur känslig du är för socker beror bland annat på bakterierna som finns på tänderna, hur mycket saliv du har och kvalitén på saliven. Om du lider av muntorrhet riskerar du att lättare drabbas av karies.

Borsta tänderna morgon och kväll

Nyckeln till bra tandhälsa är egenvård, det du gör hemma har betydelse. Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen i minst två minuter med två centimeter tandkräm. Det är även viktigt att göra rent mellan tänderna med tandtråd eller tandstickor. Tänk på att gå regelbundet till tandläkaren.