pischas.se

Med åldern blir det allt vanligare med små och stora krämpor och därför är det fördelaktigt att hålla dig så vital som möjligt. Det är viktigt att jobba med alla aspekter av hälsan, inklusive den fysiska och mentala. En frisk kropp kan hjälpa hjärnan att fungera optimalt, och ett piggt sinne hjälper kroppen att hålla sig på topp. En ovärderlig symbios som dessutom ger ett ökat välmående.

I dagens moderna samhället finns det massor med bra hjälp att tillgå för att uppnå en god seniorhälsa, och de goda nyheterna är att det inte behöver kosta skjortan. Med hjälp av förmånliga pensionärsrabatter på allt möjligt som exempelvis mobilabonnemang, elavtal och resor får du extra klirr i kassan som du kan lägga på ditt välmående istället. Eller vad sägs om ett erbjudande på en träningsapp för personer som behöver lite extra hjälp med de fysiska aktiviteterna?

Håll hjärnan i form

Tack vare forskning om hjärnhälsa finns det idag en hel del som du kan göra för att motverka saker som demenssjukdomar och stress. En viktig faktor är kosten eftersom din hjärna behöver ordentligt med näring för att orka med. Det finns specifik mat som den gillar extra mycket, exempelvis fet fisk, choklad och rawfood. Det är också bra för tarmfloran att äta varierad mat, vilket i sin tur kan förbättra ditt centrala nervsystem och immunförsvar. Satsa alltså på att äta gott och vällagat – kanske en liten kurs i matlagning kan vara ett kul sätt att bli bättre på mat men också stifta nya bekantskaper?

En annan faktor som spelar stor roll för din hjärna är vad du sysslar med på fritiden. Många studier har visat att människor som har hobbys både är mer stresståliga och har friskare hjärnor och dessutom blir på bättre humör. Att läsa är spännande och lärorikt men kan också sänka stresshormonerna rejält, och du kan välja mellan att gå med i en bokklubb eller att skaffa ett medlemskap i en ljudbokstjänst. Andra bra aktiviteter är att syssla med hantverk som att sticka, virka och snickra, att göra kreativa saker som att måla och sjunga men också att lära dig språk, lösa korsord eller att baka.

Träning för seniorer

Självfallet bör du också satsa på att stärka musklerna och att mjuka upp lederna. Det finns en gammal föreställning om att det inte är någon idé att sätta igång efter en viss ålder, men det är faktisk ren och skär osanning. När forskare har jämfört sjuttioplussare som har träningsbakgrund eller inte har det visat sig att båda grupperna får lika goda resultat när de kör igång. Alla människor, inklusive seniorer, mår bra av att träna och det involverar allt som får upp pulsen. Vanliga promenader är bra för cirkulationen och det mentala välmåendet, men det är även viktigt att ta i lite hårdare. Några styrketräningspass i veckan, snabbare takt under promenaderna eller en danskurs är alla bra träningsmetoder för äldre. Det är också bra att variera på träningen litegrann – på så sätt blir den både effektivare och roligare.