pischas.se

Majoriteten av alla människor vill ha ett vackert och fint leende, men för att få detta gäller det att ha koll på sin munhygien. Om du inte tar hand om ditt tandkött och dina tänder är risken stor att du drabbas av olika tandbesvär och problem med munnen. Det kan t.ex. handla om tandsten som skapar dålig andedräkt och missfärgningar, men det kan också handla om mer omfattande problem som tandköttssjukdomar, benförlust eller infektioner.

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att hålla dina tänder rena och fina och få dem att hålla mycket längre. Till att börja med är det viktigt att du faktiskt borstar dina tänder två gånger om dagen och att du använder dig av en bra tandkräm som innehåller fluor. Fluoret ser till att skydda tänderna och den emalj som finns och minskar risken för både karies och missfärgningar. Här nedan har vi samlat fler tips som du kan använda dig av för att öka tändernas livslängd – du får trots allt bara en uppsättning som ska hålla livet ut.

Borsta dina tänder två gånger om dagen

Det här är något som du säkerligen redan hört förut, men sanningen är att det faktiskt är det bästa och enklaste knepet för starkare och friskare tänder. Plack som får ligga kvar på tänderna länge är den främsta orsaken till både tandlossning och karies. När du ska borsta tänderna korrekt rekommenderar vi att du använder tandkräm med fluor och att du håller tandborsten i en sned vinkling. En vanlig dosering är ca två centimeter tandkräm för en vuxen och en borsttid på 2 minuter.

Använd tandtråd eller mellanrumstandborstar

En god munhälsa får du inte enbart genom att borsta på tänderna, utan du måste även se till att komma emellan dem. Använd dig därför av tandtråd eller mellanrumstandborstar för att säkerställa att det inte finns någon smuts kvar mellan tänder. Även tandstickor kan vara ett bra alternativ, men se till att du inte är för hårdhänt och skadar ditt tandkött. Här kan du få hjälp av en tandläkare eller tandhygienist att hitta den bästa metoden för dig.

Satsa på vatten

Det finns många drycker som är riktigt goda, men som också är otroligt skadliga för dina tänder om de intas regelbundet eller i större mängder. Några exempel på sådana drycker är juice, läsk och kaffe, men också te med socker. Alla dessa drycker fräter på dina tänder och ökar risken för hål och karies. Det handlar inte enbart om dryckens sockerinnehåll, utan även mängden syra som finns. Syran hittar du även i light drycker och därför är vatten alltid det bästa alternativet.